ICEX-hanke tuo uusia menetelmiä maahanmuuttajien seksuaaliterveyden opetukseen sekä -neuvontaan
Seksuaaliterveys on tärkeä osa yksilöiden yleistä terveyttä ja hyvinvointia. Se on seksuaalisuuteen liittyvä fyysisen, emotionaalisen, henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. Seksuaaliterveydellä on suuri vaikutus pari- ja perhesuhteisiin, mutta myös yhteisöjen sosiaaliseen ja taloudelliseen kehitykseen.
Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan seksuaaliterveyteen kuuluu positiivinen ja kunnioittava suhtautuminen seksuaalisuuteen ja seksuaalisiin suhteisiin ilman syrjintää ja väkivaltaa. Seksuaalioikeudet ovat osa ihmisoikeuksia, johon kuuluu oikeus hallita omaa kehoaan, seksuaalisuuttaan ja lisääntymistään.
Myös maahanmuuttajien keskuudessa on monenlaisia seksuaaliterveysongelmia. Monissa tapauksissa nämä voivat olla seurausta muuttuneista elämäntilanteista tai menneistä tapahtumista. Niillä voi myös olla vakavia seurauksia henkilön henkiselle ja fyysiselle terveydelle. Maahanmuuttajien seksuaalikasvatus on tärkeä osa kansanterveyttä. Maahanmuuttajien on saatava täsmällistä ja kattavaa seksuaalikasvatusta, jota on tarjottava maahanmuuttajaväestön tarpeiden mukaan.
Hyvän seksuaaliterveyden saavuttaminen edellyttää kattavaa ja laadukasta koulutusta seksuaalisuudesta ja terveydenhuollon saatavuutta kaikille. Laadukkaalla ja kattavalla koulutuksella voidaan näin ollen varmistaa, että maahanmuuttajilla on mahdollisuus saada kattavaa tietoa seksuaaliterveydestä, mukaan lukien tietoa ehkäisystä, sukupuolitaudeista ja seksuaaliterveyspalvelujen saatavuudesta.
Koulutus on järjestettävä turvallisessa ympäristössä ja sopeutettava maahanmuuttajien tarpeisiin ottaen huomioon kulttuuriset ja kielelliset näkökohdat. Lisäksi maahanmuuttajien parissa työskentelevien ammattilaisten seksuaaliterveyden koulutusta on parannettava.
ICEX-hanke vastaa näihin koulutustarpeisiin. ICEX-hankkeen tavoitteena on lisätä aikuisten maahanmuuttajien ja heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten seksuaaliterveyden tietoutta ja osaamista. Projektin tavoitteena on luoda innovatiivisia ja kulttuurisensitiivisiä työkaluja maahanmuuttajien seksuaaliterveyden opetukseen.
Hankkeella on kolme osatavoitetta, jotka johtavat hankkeen tärkeimpien tulosten saavuttamiseen:
- Kerätä tietoa ja pedagogisia käytäntöjä seksuaaliterveyden opetuksesta aikuisten maahanmuuttajien ja heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten keskuudesta. Tulosten pohjalta tehdään teoreettinen viitekehys koulutukselle. (ICEX Framework)
- Kehittää yhteistyössä näyttöön perustuvaa ja helposti käytettäviä opetusmateriaaleja maahanmuuttajien seksuaaliterveyden opetukseen. (ICEX Educational Package)
- Kehittää näyttöön perustuva seksuaaliterveyden opas aikuisten maahanmuuttajien parissa työskenteleville ammattilaisille. (ICEX eHandbook)
Turun ammattikorkeakoulu koordinoi projektia. Hankkeen muut partnerit ovat Linnasmäen opisto, Suomi, University of West Attica (UNIWA), Kreikka, KMOP – Education and Innovation Hub, Kreikka, Escola Superior de Enfermagem de Lisboa (ESEL), Portugali, APF – Family Planning Association, Portugali, ja Estonian Refugee Council (ERC), Viro.
Viitteet:
European Parliament. 2013. Policies for Sexuality Education in the European Union. European Union. Brussels.
Herzig van Wees, S., Fried, S., Larsson, E. C. 2021.Arabic speaking migrant parents’ perceptions of sex education in Sweden: A qualitative study. Sexual & Reproductive Healthcare. Volume 28, June, 100596, https://doi.org/10.1016/j.srhc.2021.100596
Keygnaert, I., Guieu, A., Ooms, G., Vettenburg, N.,Temmerman, M., Roelens, K. 2014. Sexual and reproductive health of migrants: Does the EU care? Health Policy. Volume 114, Issues 2–3, February, Pages 215-225, https://doi.org/10.1016/j.healthpol.2013.10.007
World Health Organization. 2017. Sexual health and its linkages to reproductive health: an operational approach. Geneva. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.